BASISVERZORGING VOOR CHINCHILLA'S
Kooi:
De juiste kooi kiezen voor je troeteldier is een belangrijke beslissing omdat je de chinchilla een kooi dient te geven waarin hij zich veilig, geborgen en prettig in voelt. Een kooi met tralies binnenshuis is de ideale verblijfplaats voor je nieuwe troetel. Chinchilla's zijn verzot op klimmen en springen, dus is het belangrijk dat er zitplankjes in de kooi aanwezig zijn. Kooien voor fretjes zijn bijvoorbeeld een goede keuze. Oorsronkelijk leven chinchilla's in een koel klimaat. Hun dichte vacht beschermd hen tegen de koude. Doordat ze een dikke pels hebben, zijn chinchilla's zeer vatbaar voor oververhitting. Een aquarium is totaal ongeschikt als kooi omdat er te weinig ventilatie is, zelfs indien het aquarium in een koele kamer staat. De omgevingstemperatuur voor chinchilla's moet absoluut beneden de 25C gehouden worden. Chinchilla's zijn nachtdieren die overdag slapen en 's avonds actief worden. Het is daarom niet echt aan te raden de kooi in jouw slaapkamer te plaatsen, vooral niet als je een lichte slaper bent.
Accessoires:
Je hebt een waterfles nodig om aan de wand van de kooi te hangen. Het is bovendien aan te raden het voedselbakje eveneens aan de wand te hangen omdat de chinchilla het anders gaat gebruiken om zijn behoefte in te doen als je het op de bodem van de kooi zet. Glazen waterflessen zijn ideaal omdat chinchilla's wel eens durven te knagen. Indien je nergens aan glazen waterflessen geraakt, moet je een metalen bescherming plaatsen tussen de kooi en de fles. Als bodembedekking kan je houtkrullen of papierkorrels gebruiken. Cederhout is totaal ongeschikt voor chinchilla's omdat het ademhalingsproblemen veroorzaakt. Omdat de tanden van chinchilla's voortdurend doorgroeien, moet je voor knaagmateriaal zorgen. Houten speelgoed voor papegaaien is ideaal om je chinchilla uren plezier te geven. Je kan ook speciale knaagstenen in de kooi leggen. Chinchilla's knabbelen ook graag op de kartonnen rolletjes van toiletpapier, maar dit is onvoldoende om de tanden gezond te houden. De chinchilla heeft dagelijks een speciaal zandbadje nodig. Neem een ruim bakje waarin de chinchilla ongehinderd kan rond draaien en tuimelen en vul het met een flinke laag chinchillazand (dit is een speciaal produkt op basis van bleekaarde, dus gebruik geen gewoon zand). Plaats het zandbadje in de kooi gedurende zo'n 15 20 minuten en laat je chinchilla maar lustig rond draaien. Dit speciale zand verwijdert alle vettigheid uit zijn pels en houdt de vacht dicht en in topconditie. Chinchilla's slapen vooral overdag en houden van een slaaphuisje. Dit huisje kan zowel in hout als in karton gemaakt worden. Je kan natuurlijk ook een terracotta buis gebruiken zaodat hij tijdens de warme dagen een beetje koelte vindt. PVC buizen kunnen er ook mee door, maar gebruik in geen geval plastiek in een chinchilla kooi omdat de chinchilla ernstig ziek zou worden indien hij er van zou eten.
Voedsel:
Chinchilla's hebben een uiterst gevoelig spijsverteringsstelsel en ze kunnen niet goed tegen verandering van voedsel. Daarom moet iedere verandering geleidelijk aan doorgevoerd worden en gespreid worden over ongeveer een week. Je chinchilla zal gezond en gelukkig zijn indien je hem de juiste voeding geeft. Hij dient altijd pellets ter beschikking te hebben. Vergewis je er steeds van dat de pellets wel degelijk vers zijn en bewaar ze in een luchtdichte verpakking. De chinchilla heeft ook dagelijks vers hooi (timothy of alfalfa) nodig. Hij mag onder geen enkel beding verse groenten zoals bijvoorbeeld sla krijgen omdat dit ernstige diarree kan veroorzaken, met soms de dood als gevolg. Chinchilla's zijn verzot op snoepjes, maar onthou dat je er niet te veel mag van geven. Er bestaan diverse natuurlijke, gezonde snoepjes voor chinchilla's, meestal in de vorm van gedroogde grassen met alfalfa, gedroogde bessen, gedroogd fruit, enz. Koop geen mix waarin noten of zonnebloempitten zitten omdat deze voor je chinchilla veel te vet zijn. Hij zal er wel gretig van eten, maar ze schaden zijn gezondheid. Rozijntjes zijn natuurlijke de favoriete snoepjes van iedere chinchilla. Hij mag er dagelijks 2 3 hebben. Chinchilla's houden ook van een stukje appel of gedroogd fruit. Granen zonder suiker, zoals bijvoorbeeld muesli en cornflakes zijn ook geschikt en geven de chinchilla extra vezels. Je kan misschien elke dag een ander soort snoepje geven zodat je chinchilla stteds aangenaam verrast is wanneer je hem beloont.
Speeltijd:
Chinchilla's zijn sociale dieren en heft er behoefte aan dat je dagelijks met hem bezig bent. Wanneer je hem pas thuis brengt zal hij uiteraard bang zijn. Laat hem de eerste dagen daarom met rust zodat hij zich aan zijn nieuwe thuis kan aanpassen. De tweede dag kan je al zachtjes met hem praten en je arm in de kooi steken. Probeer hem nog niet vast te nemen of uit te laten vooraleer hij je vertrouwt. Gebruik snoepjes om hem naar je hand te lokken. Het kan een beetje geduld vergen, maar na enkele dagen zal de chinchilla zelf naar de deur van de kooi komen. Eens je zijn vertrouwen gewonnen hebt, kan je hem naar buiten laten. Denk er aan dat de chinchilla graag knabbelt, dus hou hem weg van electrische draden, plastiek en jouw favoriete meubels. Indien je in de badkamer met je chinchilla speelt, doe dan steeds het deksel van de wc dicht. De chinchilla kan er gemakkelijk opspringen en ettelijke chinchilla's hebben op die manier een verrassingsbad genomen.